Orang 'Kampung' Turki



Di Turki, kebanyakan wanita adalah suri rumah sepenuh masa. Lebih-lebih lagi, jika anda melawat ke kawasan kampung dalam Turki, anda mendapati mereka menyediakan makanan dari asas pembuatannya.

Sebagai contoh, roti. Roti merupakan makanan ruji bagi orang Turki. Kebanyakan orang kampung di Turki, mereka menguli doh dan membuat roti sendiri! Selain daripada itu, di Turki juga terkenal dengan sejenis makaroni yang dipanggil 'Erişte'.

Erişte seperti dalam gambar di bawah, seorang nenek yang membuatnya sendiri dengan pertolongan jiran-jirannya. Setelah dipotong halus-halus, beliau mengeringkannya di atas para kayu yang di alas dengan kain dan dibiarkan di bawah matahari sehingga kering. Jika perlu, anda hanya perlu merebus air dan memasaknya seperti makaroni yang lain.





Selain itu, para suri rumah juga berkumpul bersama jiran-jiran dan saudara mara mereka bagi menyediakan makanan untuk musim sejuk. Di Malaysia, kita biasa dengar istilah rewang. Begitu juga di Kampung Turki, Mereka berewang dalam menyediakan makanan untuk musim sejuk. Pada musim sejuk, kebanyakan sayuran-sayuran sukar untuk tumbuh akibat salji yang lebat atau suhu yang terlalu rendah. Cuaca yang sejuk juga menyukarkan penduduk untuk keluar mencari hasil pencarian. Oleh itu, mereka menyediakan makanan seperti jeruk sayur, pastri filo, daging yang diperap dengan rempah atau di Turki dikenali sebagai 'sucuk' dengan sebutan bahasa Melayunya ialah sujuk.

Jika anda melihat oven batu yang terdapat di luar rumah orang Turki, pastinya oven itu adalah tempat membakr roti, pizza dan juga memanggang daging!Sedappp.































Comments

Popular posts from this blog

Tips beli rumah di Turki!

Pelancongan Hartanah di Turki

Air Terjun Di Turki. Tiket Mur Mur Aje