Aşure? Apa Itu dan Macam Mana Nak Sebut ya?

 


Puding atau bubur Aşure atau dalam bahasa Melayu disebut Asyura adalah bubur pencuci mulut yang dibuat dengan campuran kekacang, biji-bijian, buah-buahan kering dan segar.


Di Turki, puding Asyura dibuat dalam bulan Muharram dalam satu periuk besar dan diagihkan kepada kawasan kejiranan mereka. Hari ke-10 Muharram dikenali sebagai Hari Ashura.


Asyura secara tradisi dibuat dan dimakan dalam musim sejuk kerana kandungannya yang mempunyai kalori dan protein yang tinggi.



Resepi Bubur Asyura:

500g barli (3 cawan)

3 sudu makan beras

1 cawan kacang kuda

1 cawan kacang soya

200 g aprikot kering

200 g kismis

1 cawan kacang hazel

3 liter air

2 cawan susu

4 cawan gula pasir

seperempat sudu teh garam

setengah gelas air cengkih (saya merebus 1 sudu teh cengkeh dan mengambil airnya sahaja)


Untuk hiasan di atas bubur:

25 g hazelnut

25 g kismis

100 g walnut

1 biji delima

serbuk kayu manis

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli rumah di Turki!

Pelancongan Hartanah di Turki

Air Terjun Di Turki. Tiket Mur Mur Aje